København som Verdensmålsby

I 2015 sagde verdens lande ja til et sæt af nye mål for verden. 17 mål, der samlet set er en global fælles strategi for bæredygtig vækst og udvikling.

Hvert land udvikler en handleplan for, hvordan vi vil nå målene også i Danmark. Den danske regering var så to år om at komme med et nationalt bud, der ikke kan beskyldes for at være ambitiøst eller konkret. Ærgerligt, når Danmark har været kendt ude i verden som foregangsland for det, der kaldes det multilaterale samarbejde, altså samarbejdet i FN med mange lande. Og som det så ofte før er set, vågner civilsamfundet og rykker hurtigere end stater. Så virksomheder og NGOer var hurtigt ude.

Og hvorfor ikke også byerne, var min tanke, da jeg stillede forslag om, at København skulle have en strategi for implementering af Verdensmålene. Som sagt, så gjort. Den politiske opbakning kom fra alle sider, kun var SF lidt mugne, hvorfor blev aldrig klart, de endte dog med at stemme for, kun Liberal Alliance sagde nej tak til en strategi for Verdensmålene i København.

I København har vi heldigvis tradition for – og er anerkendt for – at engagere os i de store globale udfordringer. Vi har længe været i front på det grønne område med eksempelvis en fremtrædende rolle i det globale bynetværk C40 og en klimaplan med det meget ambitiøse mål at blive CO2-neutral i 2025.

En rolle, vi hos Radikale også påtager os lokalt – som med vores forslag til omlægningen af Københavns kollektive bustrafik fra dieseldreven til CO2-neutral energiform, hvilket nu har båret frugt i form af den nye CO2-neutrale bus 5C. Det lyder måske lidt nørdet, men det betyder renere luft, bedre sundhed, mål #2 Sundhed og trivsel, og søreme også mål #7 om bæredygtig energi – og naturligvis klimaet kommer i spil, det #13. mål.

Localize the SDGs

Der er alt i alt rigtigt meget at hente, og er vi smarte, bliver København førende i forhold til den trend, der kaldes ‘Localize the SDGs’, altså lav Verdensmålene om til lokale indsatser.

Nu er arbejdet med at få lavet en strategi for Verdensmålene i København sat i gang. Lidt af et arbejde, for forvaltninger skal samarbejde og tænke på tværs af tiltag, mål og indikatorer. Jeg glæder mig til at se og diskutere strategien med dem, der har lyst til at bidrage.

Jeg tror vi kan være på vej mod en ny fortælling om København, som verdens bedste Verdensby.