Mere ren kærlighed til København?

Jeg tror ikke, at jeg er den eneste, der undrer mig over, at vi i København stadig bruger det, der romantisk kaldes Københavnerskraldespanden. I ved, den runde med det lille hul i toppen. Jeg synes faktisk, at det er mere reglen end undtagelsen, at den står med top på. Det er ulækkert, og billedet af overfyldte skraldepande i byens rum sender et helt forkert signal om, hvilken by vi gerne vil være.

For hvis vi mener, at vi skal genanvende vores affald og have en renere by, skal vi altså indrette os lidt smartere. For hvor vi er blevet rigtig gode til at genbruge det skrald, vi producerer derhjemme, så ryger alt det skrald, vi efterlader os i det offentlige rum, samme vej. Stod det til mig, gjorde vi som Cape Town, Rio, Paris og Malmø og sorterede vores affald på samme måde ude og hjemme.

Det betyder, at jeg rigtigt godt kunne tænke mig, at vi også i Københavns byrum stillede lidt flere krav til os selv om, hvor vi smider vores skrald. Det betyder, at vi skal vælge, hvilken affaldsspand man smider ud i. At vi så at sige kildesorterer med det samme. Det kræver lidt tilvænning, ja vist, men det er tid godt givet ud, for bliver vi bedre til at kildesortere vores affald ude i byen, vinder vi på genanvendelsen af vores ressourcer til gavn for miljøet og klimaet. Og så skaber det også en renere by.

Verden om os kan – Københavnerne og gæster kan også – og jeg tror de gerne vil!